Normal_ouderen_ouderenzorg

Het lijkt erop dat het verscherpte toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op verpleeghuizen en het extra budget het aantal gevallen van ondermaatse zorg in verpleeghuizen flink laat afnemen. De zwarte lijst met daarop slecht presterende verpleeghuizen die in 2016 de ronde deed, is op één verpleeghuis na helemaal opgeschoond. Dit meldt de Volkskrant. 

Op de zwarte lijst die in 2016 werd gepubliceerd, stonden elf verpleeghuizen die zeer slecht presteerden, waaronder Careyn en Humanitas in Rotterdam. Zorginstelling Careyn is net voor de kerst vrijgesproken door de IGJ en nu staat alleen nog Humanitas op de lijst met twee ondermaats presterende verpleeghuizen.

Extra budget voor verbeteren verpleeghuiszorg

In 2017 is 2,1 miljard euro voor de verpleeghuiszorg beschikbaar gesteld. Per jaar komt er een deel hiervan beschikbaar. In 2017 was dit 200 miljoen euro en dit jaar konden verpleeghuizen rekenen op 435 miljoen euro. De afgelopen twee jaar was het geld nog vrij te besteden, maar vanaf 2019 moeten verpleeghuizen plannen indienen die goedgekeurd moeten worden om geld te mogen ontvangen. Het is de bedoeling dat het overgrote deel van het extra geld naar het aantrekken en behouden van personeel gaat en de rest naar andere doeleinden in de verpleeghuiszorg.

Vooralsnog kampen de meeste medewerkers in verpleeghuizen met een hoge werkdruk. Personeelstekorten zijn nog steeds van kracht en doordat er veel gebruik wordt gemaakt van flexkrachten, kunnen zij niet inspringen op de individuele wensen en behoeften van clienten, gewoonweg omdat zij hier niks vanaf weten. Dat er nog veel te verbeteren valt staat buiten kijf, maar de maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen lijken langzaamaan hun vruchten af te werpen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids