Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

Het Franse zorgconcern Orpea mag een aantal Nederlandse zorginstellingen die ouderenzorg aanbieden overnemen. Dit heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) besloten na beoordeling van de te volgen procedures en de gevolgen van de overname voor de cruciale zorg. Orpea voldoet aan de eisen en mag verder met de overnameplannen nu de overname door de NZa en Autoriteit Consument en Markt (ACM) is goedgekeurd. Dit meldt NZa. 

Louter procedurele toets

De NZa kan overnameplannen alleen procedureel toetsen. Daarbij doet de nationaliteit van de overnamepartners niet ter zake. Eerder nam Orpea al Dagelijks Leven over, dat eveneens zorg levert aan ouderen met dementie. De Zorgautoriteit heeft geen bevoegdheden om te toetsen of overnames gevolgen hebben voor de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg zelf. Wel zou er zo’n zorginhoudelijke toets moeten komen, vindt de NZa. Begin dit jaar heeft de organisatie daarom een position paper ‘Samenwerken en concurrentie’ opgesteld over fusies en overnames in de zorg.

Locaties September, Allerzorg, Diaphora

Orpea is van plan om de zorginstellingen September, Allerzorg, Diaphora zorgverlening en Diaphora woonvoorziening over te nemen. September biedt woonzorg aan mensen met geheugenproblemen in Apeldoorn, Arnhem, Twello, Velp, Wageningen, Witmarsum en Zevenaar. Allerzorg is actief in heel Nederland op het gebied van specialistische thuiszorg. Diaphora levert zorg aan mensen met dementie op één van de locaties van September in Velp. 

Door: Redactie Nationale Zorggids