Normal_dementie_mantelzorger

Ruim twee jaar geleden sloegen ze de handen al ineen. ChristenUnie, Omroep MAX-baas Jan Slager en ouderenbond KBO-PCOB wilden er samen voor zorgen dat ouderen weer de aandacht en zorg krijgen die ze verdienen. Nu komen de politieke partij en Slagter weer samen om een nieuw plan op de kaart te zetten: een spaarsysteem waarbij collega’s hun vrije dagen opgeven aan mantelzorgers. Het is een idee van Slagter, dat steun krijgt van de ChristenUnie. Dit meldt Trouw. 

Slagter wil het allereerst bij omroep MAX uittesten. Medewerkers daar wil hij vragen om één vrije dag per jaar in te leveren voor hun mantelzorgende collega’s. Volgens de ChristenUnie is het niet alleen zaak van de werkgevers om mantelzorgers te ontlasten, maar ook zeker van de overheid én werknemers zelf. “Waarom zouden we zoiets niet via solidariteit regelen?”, aldus fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.

En dan zijn er nog de plannen voor nieuwe woonvormen voor ouderen. In de Randstad worden grondprijzen steeds duurder, waardoor het steeds lastiger wordt om kleinschalige woonvormen uit de grond te stampen. Als het aan Segers ligt, geeft de overheid een percentage van de nieuwbouw vrij voor woningen voor ouderen. Hij wil dat ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Kasia Ollongren van Binnenlandse Zaken hiervoor een woonakkoord opstellen. 

Door: Nationale Zorggids