Logo_amsterdam_umc_logo

Patiënten met Multiple Sclerose (MS) kunnen verbeteringen in hun geheugen ervaren door rentraining. Dit blijkt uit onderzoek van het AmsterdamUMC. Tijdens de rentraining wordt de hippocampus actiever, waardoor er meer communicatie plaats vindt tussen de hersengebieden. Cognitieve problemen komen vaak voor bij mensen die lijden aan MS. Dit meldt AmsterdamUMC.

Het MS-centrum van het medisch centrum in Amsterdam wil begrijpen waardoor cognitieve problemen in de hersenen ontstaan en rentraining zou zo maar eens tot resultaat kunnen leiden. Al in een eerder onderzoek bleek dat rentraining voor patiënten met MS zinvol kon zijn. Na een periode van 12 weken scoorden de deelnemers aan het onderzoek beter in hun fysieke gesteldheid, maar ook in de mate van vermoeidheid, het geheugen en de kwaliteit van het leven waren verbeteringen te zien.

MRI-scan toont verschil hippocampus

Daarom is opnieuw onderzoek uitgevoerd, ditmaal aangevuld met MRI-scans. Op deze scans, die voor en na afloop van de rentraining zijn gemaakt, is te zien dat de hippocampus actiever communiceert met andere gebieden in de hersenen. Dit zou kunnen verklaren waarom deelnemers van het onderzoek zich over het algemeen beter voelden en een beter geheugen hadden.

Door: Nationale Zorggids