Week 3: Provocatieve methode, medicijnregels & geen vaccin gezonde kinderen

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer de provocatieve methode, coronagevallen, verkoopregels medicijnen, psychische klachten en geen vaccin voor gezonde kinderen in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Psycholoog Jeffrey Wijnberg is pleitbezorger van de provocatieve methode

Prikkelen, uitdagen of het probleem in twijfel trekken: klinisch psycholoog Jeffrey Wijnberg past de provocatieve methode al zo’n dertig jaar bij zijn cliënten toe. Ook toen hij zelf kampte met een zware depressie, had hij baat bij de aanpak. Maar, waarschuwt hij, de methode moet wel goed worden toegepast. “Het is een misverstand dat de provocatieve methode een soort trucje is.”

Dinsdag: Aantal nieuwe coronagevallen daalt nog steeds razendsnel

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen daalt verder en verder. In de afgelopen week kregen 2336 mensen na een bezoek aan een teststraat te horen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Dat is het laagste aantal sinds 28 juli 2020, 129 weken geleden.

Woensdag: Zijn de verkoopregels voor medicijnen streng genoeg?

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid gaat kijken of de regels rond de verkoop van geneesmiddelen die alleen verkocht mogen worden bij de drogist of apotheek aangescherpt moeten worden. Dat heeft hij toegezegd in een Kamerdebat. Wel wil hij vasthouden aan zijn plan om het juridisch mogelijk te maken om de voorlichting over die middelen online of telefonisch te doen. Nu mag dat eigenlijk niet, al gebeurt het wel.

Donderdag: Meer werknemers ziek in 2022, psychische klachten nemen toe

Vorig jaar hebben zich meer mensen ziek gemeld dan een jaar eerder. Het gemiddelde verzuimpercentage steeg naar 4,8 procent. In 2021 was dat nog 4,4 procent. Dat melden de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, die samen 1 miljoen werknemers onder hun hoede hebben.

Vrijdag: Geen coronaprik voor gezonde kinderen

Gezonde kinderen van 5 tot 11 jaar kunnen geen coronaprik meer te halen. Kinderen met een verhoogd medisch risico krijgen het vaccin nog wel aangeboden, zo heeft zorgminister Ernst Kuipers besloten. Hij neemt daarmee het advies van de Gezondheidsraad over.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong