Grote zorgen bij bewoners en familie over gedwongen verhuizingen Siza

Bewoners, familie en naasten maken zich zorgen om de diverse massa-verhuizingen op locaties van zorginstelling Siza. Ze vinden niet dat de groep kwetsbare mensen na jaren in een vertrouwde omgeving, daar zomaar uitgerukt mogen worden. Onder meer bij het Barentszhuis en Beekhuis in Velp en bij ’s Koonings Jaght in Arnhem worden bewoners gedwongen om te verhuizen. Het gaat om tientallen mensen met een beperking. Siza zegt dat de verhuizingen nodig zijn om de juiste zorg te kunnen blijven bieden. Dit meldt NU.nl. 

Volgens een familielid van een van de bewoners heeft de doelgroep niet door wat hen overkomt en kunnen ze niet voor zichzelf opkomen. Een broer zegt dat het Beekhuis het thuis is van zijn broer. “Zijn gezin. Het luistert heel nauw waar en met wie deze mensen samenwonen.” Het zijn grote families, stelt hij. En families haal je niet uit elkaar. Een verwant van een andere bewoner vindt het schandalig voor alle betrokkenen en vraagt zich af waarom er de afgelopen jaren nieuwe bewoners zijn bijgekomen die een andere zorgvraag hebben dan de mensen die er soms al tientallen jaren wonen.

Locatie onbekend

25 procent van de bewoners van het Beekhuis moet naar een andere locatie. Gelukkig weten zij waar ze naartoe gaan, want de zestien bewoners van het Barentszhuis weten niet waar ze gaan wonen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky