Eis: celstraf voor man die meisje met verstandelijke beperking prostitueerde

Een 16-jarig meisje met een verstandelijke beperking dat uit een zorginstelling was weggelopen om bij haar moeder te gaan wonen, is door diens huisgenoot geprostitueerd. Eind 2022 is ze meerdere keren verkracht door de 53-jarige huisgenoot van haar verslaafde moeder. Voor het dwingen tot prostitutie heeft de man, Sidney W., 6 jaar cel tegen zich horen eisen. De moeder staat ook terecht, maar omdat haar advocaat ziek is, hoort zij haar eis later. Dit meldt de Telegraaf. 

W. zou zich hebben voorgedaan als vaderfiguur, maar gebruikte ook woorden als ‘poes’ en ‘mevrouw lekker’. Volgens W. was het verstandelijk beperkte meisje geen hoer, maar had ze een beroep als een zzp’er. Zo schreef hij in berichten aan haar. De verklaringen van het meisje worden overigens ook op deze manier bevestigd: via app-berichten op haar telefoon.

Spelletjesavond

Medeverdachte Kazim A. heeft ook een celstraf van zes jaar tegen zich horen eisen, omdat hij meerdere malen seks met het meisje heeft gehad. De man zegt niet te hebben geweten van haar minderjarigheid. Hij dacht ook dat het meisje plezier had in haar ‘werk’. A. zou zich urenlang aan het meisje hebben vergrepen, waar W. soms ook aan deelnam. En dan is er ook nog Bernard R. Hij zou het meisje alleen hebben betast, maar hij zegt enkel geld aan haar te hebben gegeven voor schoolboeken en eten. Over zijn opmerking “als we het leuk kunnen hebben” als voorwaarde voor zijn ‘donaties’ zegt hij dat het over een spelletjesavond ging.

Aantijgingen ontkend

Kortom, alle mannen ontkennen in bepaalde mate de 16-jarige te hebben misbruikt of uitgebuit. Maar de officier van justitie ziet dit anders: ze werd door meerdere mensen gebruikt door seks te hebben met mannen in ruil voor geld.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky