Normal_slachtoffer_hulp

ALPHEN AAN DEN RIJN (Novum) - De nazorg bij slachtoffers en betrokkenen van de schietpartij in Alphen aan den Rijn kwam snel op gang, maar de organisatie van de nazorg werd te snel afgebouwd. Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport van de onafhankelijke adviescommissie nazorg schietincident Alphen aan den Rijn.

De commissie heeft met 28 betrokkenen bij het schietdrama gesproken. Van deze 28 personen waren tien mensen uitgesproken negatief over de nazorg. Klachten variëren van het gevoel 'niet respectvol behandeld' te worden, tot aan een gevoel 'niet serieus genomen' te worden.

Met alle betrokkenen heeft de commissie geprobeerd in contact te komen, maar het merendeel reageerde niet of gaf aan geen behoefte te hebben aan een gesprek. Op basis van deze geringe respons concludeert de commissie dat de meeste nazorg niet tot acute klachten heeft geleid.

Gemeenten moeten rekening houden met een jarenlange nasleep, waarbij betrokkenen behoefte blijven hebben aan nazorg, is een van de aanbevelingen die de commissie doet.

Burgemeester van Alphen aan den Rijn Bas Eenhoorn zei eerder al dat de gemeente de behoefte aan nazorg onderschatte. "Ik had niet verwacht dat het zo lang zou duren. Daar hadden we niet direct rekening mee gehouden", aldus Eenhoorn toen.

Bij de schietpartij in april vorig jaar schoot de 24-jarige Tristan van der V. zes mensen dood voordat hij een einde aan zijn eigen leven maakte.