Logo_world_eating_disorders_action_day_logo

Zo’n 150 patiënten lopen op 2 juni 3.333 meter om aandacht te vragen voor eetstoornissen. Zij lopen samen met hun gezin, familie, vrienden en behandelaren de eerste editie van de NAE Socialwalk in Park Sonsbeek, Arnhem. Dit meldt Mozart Kliniek. 

Op 2 juni is het World Eating Disorders Action Day (WEDAD) en worden wereldwijd acties georganiseerd voor meer openheid rondom eetstoornissen zoals anorexia nervosa, boulima nervosa en eetbuistoornis. In Nederland organiseert de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE) samen met Stichting Socialrun dit jaar de eerste editie van de NAE Socialwalk.

Verhalen delen

Het doel van de dag is dat patiënten zich gesteund en geaccepteerd voelen en dat hun verhalen gehoord en gedeeld worden. DeNAE Socialwalk steunt niet alleen patiënten, maar ook hun naaste omgeving: de impact van een eetstoornis op een gezin of familie is enorm groot.

De NAE Socialwalk is een ontmoeting van lotgenoten: mensen die middenin hun eetprobleem zitten, mensen die eruit zijn gekomen, behandelaren en allen die meeleven. Zij delen hun verhalen met elkaar en met de pers.

Een van die verhalen is dat van cosmetisch arts Olga Liplavk. In haar kliniek komt ze regelmatig jonge mensen tegen die steeds ontevreden zijn met hun uiterlijk en iets daaraan willen aanpassen. Zij vraagt aandacht voor de disharmonie die bij veel jongeren is tussen hun binnenkant en buitenkant. Het is zorgelijk dat zoveel jonge meisjes ontevreden zijn met hoe zij eruit zien en zichzelf vergelijken met onrealistische plaatjes van hippe Instagram accounts. Liplavk roept andere cosmetisch artsen op om met die jongeren in gesprek te gaan.

Door: Nationale Zorggids