Week 46: zorgpremies bekend, partijprogramma’s onder de loep & keelkanker

Iedere vrijdag maken we voor jou een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer het verkiezingsprogramma zorgpersoneel, zorgpremies, keelkanker door HPV en diabetes type 2 onder kinderen in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Zorgpremie 2024: dit ga je betalen voor de basisverzekering

De zorgpremies voor de basisverzekering 2024 zijn weer bekend! Hoewel het kabinet een premiestijging van 12 euro per maand voorzag, blijkt de gemiddelde premiestijging op bijna 9 euro te liggen. Wil je precies weten wat de basisverzekering bij de meeste verzekeraars gaat kosten? Bekijk dan dit overzicht.

Dinsdag: Steeds meer kinderen en jongeren met diabetes type 2 door overgewicht

Kinderartsen zien steeds vaker kinderen en jongeren met diabetes type 2 op hun spreekuur. Vaak is bij deze groepen sprake van overgewicht of obesitas. Het Diabetes Fonds en kinderartsen zijn bezorgd over deze ontwikkeling. Dit type diabetes werd vroeger vooral gezien als ouderdomsziekte en is bij jongeren een ernstige ziekte. Ernstiger dan bij volwassenen.

Woensdag: Meer mensen met keelkanker door HPV-virus

Nederlanders zijn niet goed op de hoogte van het humaan papillomavirus (HPV-virus) en weten dus ook niet dat er een vaccin tegen beschikbaar is. Dit blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+, dat ook opmerkt dat meer mensen door het virus keelkanker oplopen.

Donderdag: Terecht ontslag voor verpleegkundige die 13 keer te hard reed met ambulance

Een 34-jarige verpleegkundige die meerdere malen tot wel 55 kilometer per uur te hard reed met een ambulance, is volgens de rechtbank terecht ontslagen. Hij gebruikte de ziekenwagen ook buiten werktijd. De Amsterdammer is eerder al eens veroordeeld voor seksueel misbruik van patiënten en had dit verzuimd aan zijn werkgever te melden.

Vrijdag: Verkiezingsprogramma’s 2023: dit gaat er gebeuren voor zorgpersoneel

Nog geen drie jaar na de laatste verkiezingen staan op 22 november 2023 de Tweede Kamerverkiezingen weer op het programma. Iedere week delen we standpunten over diverse sectoren in de zorg. Deze week geen sector, maar een allesomvattend onderdeel: het zorgpersoneel. Zonder personeel geen zorg. En dat is dan ook het grootste probleem in alle sectoren: de tekorten aan gekwalificeerde zorgmedewerkers. Wat beloven de politieke partijen deze Tweede Kamerverkiezingen voor deze belangrijke mensen? Welke veranderingen zijn er volgens hen nodig?

Door: Nationale Zorggids