Normal_bebe_baby_geboorte_slapen_wiki_c-_

Wetenschappers van de University of Oxford hebben een nieuwe selectieprocedure ontwikkeld om gezonde IVF-embryo's van ongezonde te scheiden. Daarmee wordt de slagingskans van een IVF-behandeling aanzienlijk groter. Inmiddels is de eerste gezonde baby met de nieuwe techniek geboren. Dat meldt Scientias.

Tot dusver blijkt het bij IVF-behandelingen moeilijk te bepalen welke embryo's levensvatbaar zijn en teruggeplaatst kunnen worden in de baarmoeder. Met de gebruikelijke techniek lukt dat in dertig procent van de gevallen. Met behulp van een nieuwe generatie zogeheten sequencing-techonologieën blijken onderzoekers nu beter in staat genetische fouten in embryo's te kunnen opsporen. Bovendien kan de techniek binnen zestien uur uitgevoerd worden wat betekent dat embryo's niet ingevroren hoeven te worden. Dit verbetert de kans op een succesvolle zwangerschap aanzienlijk. 
 
Na veelbelovende laboratoriumexperimenten pasten de onderzoekers de nieuwe techniek in een vruchtbaarheidskliniek toe. Twee stellen ondergingen een IVF-behandeling. Beide moeders werden zwanger. Één van de vrouwen is afgelopen maand bevallen van een gezonde zoon. Het andere stel verwacht hun kindje in de komende maanden. 
 
De huidige selectieprocedure voor IVF-embryo's is duur. De precisie en de snelheid van de nieuwe techniek zorgen ervoor dat de kosten omlaag kunnen. De onderzoekers willen nu gaan onderzoeken of de nieuwe technologie ook op grote schaal een succes is.
 
© Nationale Zorggids