Normal_edith_schippers_vws

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid wil donorkinderen meer ondersteunen bij het achterhalen van hun afkomst. Samen met de belangenbehartigers van donorkinderen en het FIOM en de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (SDKB) heeft zij hiervoor een actieplan opgesteld. Dat meldt Rijksoverheid. 

Eerder heeft Schippers anonieme donoren opgeroepen zich bekend te maken en dna beschikbaar te stellen via de KID-DNA databank. Om mogelijke drempels te verlagen is een bedrag van 150.000 euro beschikbaar waardoor donoren van voor 2004 niet hoeven betalen als ze zich inschrijven.

Ook zal ze samen met de voorzitter van de SDKB een brief sturen aan de beroepsgroep en de vruchtbaarheidsklinieken om hen te wijzen op de morele plicht om donoren expliciet te benaderen met het verzoek om aan te geven of ze alsnog bekend willen worden. De beroepsgroep wordt gevraagd om mee te denken hoe ze de zoektocht van donorkinderen verder kunnen ondersteunen.

Ook komt het voor dat uit de registratie bij de SDKB blijkt dat er sprake is van halfbroers/zussen. Om contact tussen halfbroers/zussen mogelijk te maken moet de taak van de SDKB worden verruimd. Hiervoor moet de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting worden aangepast, de voorbereiding daarvan wordt gestart. Datzelfde geldt voor de mogelijkheid om toezicht te houden op het maximaal aantal kinderen dat met semen van een donor wordt verwekt. Ook zal deelname van een donorkind aan het bestuur van de SDKB worden opgenomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids