Normal_maxima

Koningin Máxima heeft dinsdagmorgen 30 januari een werkbezoek gebracht aan het Babyhuis in Dordrecht. De stichting biedt opvang, zorg en begeleiding aan (aanstaande) moeders en baby’s voor wie ouders tijdelijk niet kunnen zorgen. Hiermee moet onnodige uithuisplaatsing voorkomen worden. Dat meldt het Koninklijk Huis. 

Het Babyhuis heeft in totaal elf plaatsen beschikbaar, waaronder vier moeder-kind units waar een moeder en haar baby intensieve 24-uurszorg krijgen. Daarnaast wordt ook opvang voor alleen de baby geboden op het moment dat een patroon doorbroken moet worden in de ouder-kind relatie, bijvoorbeeld bij huilbaby’s.

De missie van het Babyhuis is ervoor te zorgen dat de kinderen zich veilig voelen en zich hechten aan hun moeder. Daarnaast biedt het huis hulp aan de moeder met als doel dat de moeder uiteindelijk zelfstandig voor haar baby kan zorgen in een eigen woonomgeving. In het Babyhuis worden diensten gedraaid door een professioneel kernteam en een team van vrijwilligers.
 
Koningin Máxima sprak tijdens haar bezoek met Barbara Muller, oprichter en voorzitter van het Babyhuis, enkele medewerkers en samenwerkingspartners over het ontstaan en de aanpak van de stichting. Aan bod kwam ook het samenspel tussen formele zorgprofessionals en vrijwilligers. Vervolgens kreeg zij een rondleiding door het huis. Tenslotte sprak Koningin Máxima met een aantal moeders en vrijwilligers over wat het Babyhuis voor hen betekent.
 
Het Babyhuis wordt ondersteund door het Oranje Fonds. Dit fonds steunt initiatieven die Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk socialer maken. Het steunt jaarlijks met zo’n 30 miljoen euro duizenden initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds vraagt de komende tijd extra aandacht voor initiatieven die zich inzetten voor kinderen in kwetsbare gezinnen. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Door: Redactie Nationale Zorggids