Normal_baby_ouders_vader_moeder

Bijna alle volwassenen vinden dat mensen voldoende inkomen en een vaste relatie moeten hebben voordat zij aan kinderen beginnen. Ook een afgeronde opleiding, samenwonen en een vaste baan worden als belangrijke voorwaarden gezien voor het ouderschap. Dit geldt echter niet voor het huwelijk, meldt CBS. 

Ongeveer 90 procent van de volwassenen vindt het belangrijk dat er voldoende inkomen is om een toekomstig gezin te onderhouden, en dat de partners een vaste relatie hebben en samenwonen. Voor ruim 70 procent zijn een afgeronde opleiding en vaste baan belangrijk en zes op de tien vindt dat toekomstige ouders eerst van hun vrijheid moeten genieten, werkervaring moeten opdoen en aan hun carrière moeten werken.

Aan trouwen voordat er kinderen komen hechten met bijna drie op de tien veel minder mensen belang. Dat komt overeen met de praktijk: van steeds meer baby’s zijn de ouders niet getrouwd.

Vrouwen hechten meer belang aan vrijheid en werk

Vrouwen (65 procent) vinden het vaker dan mannen (60 procent) belangrijk dat mensen eerst een tijdje van hun vrijheid genieten voordat ze aan kinderen beginnen. Mannen hechten minder waarde aan een vaste baan en aan het opdoen van werkervaring of carrière maken voordat er kinderen komen. In de praktijk zijn het vooral vrouwen die na de geboorte van het eerste kind minder gaan werken om werk en zorgtaken te kunnen combineren.

Ideale leeftijd ouderschap lager dan werkelijke leeftijd

De ondervraagden vinden 25,8 jaar gemiddeld genomen de ideale leeftijd om moeder te worden, en 26,8 jaar om vader te worden. Ter vergelijking: in 2017 kregen vrouwen hun eerste kind gemiddeld met 29,8 jaar, vier jaar later dan de ideaal geachte leeftijd. Mannen waren gemiddeld 32,7 jaar, zes jaar ouder dan het ‘ideaal’. Overigens vindt bijna een vijfde dat er geen ideale leeftijd is om voor de eerste keer moeder of vader te worden en heeft 10 procent geen antwoord gegeven op deze vragen.

Door: Nationale Zorggids