Moeder die baby achterliet in afvalcontainer hoort weer 4 jaar cel tegen zich eisen

Ruim negen jaar geleden liet ze haar één maand oude baby achter in een ondergrondse afvalcontainer in Slotermeer, maar als het aan het Openbaar Ministerie ligt boet ze daar nu nog voor. Het OM heeft in hoger beroep wederom een celstraf van 4 jaar geëist. Dit meldt het Parool. 

Eind oktober 2014 liep iemand om 4.15 ’s nachts langs een ondergrondse vuilcontainer en hoorde er huilgeluiden vandaan komen. De voorbijganger schakelde de politie in die dezelfde nacht werd het kindje gered, en uiteindelijk geadopteerd. Jarenlang was het gissen wie de vader en moeder waren. Begin 2021 ontdekte de politie wie de moeder was. In Duitsland waren vingerdrukken afgenomen die overeenkwamen met die op de tas waarin de baby was achtergelaten. DNA-onderzoek toonde al snel aan dat zij inderdaad de biologische moeder was.

Bekenennde verklaring

R. is zwakbegaafd komt uit Madagaskar en woont sinds 2014 illegaal in Nederland – hetzelfde jaar dat ze de baby in de container achterliet. Hoewel ze nog altijd stelt dat de vader het kindje heeft achtergelaten. Ze beweert dat hij haar vertelde dat baby niet meer leefde en haar zelfs een graf liet zien. De officier van justitie gaat niet in dit verhaal mee, vooral omdat ze geen gedetailleerde vragen hierover kan beantwoorden. Ook heeft ze ooit een bekennende verklaring afgelegd. R. had volgens het OM informatie die alleen de dader kon hebben. Zo kon zij aanwijzen in welke container het kindje zat en wat er in de tas met de baby zat.

In 2022 eiste het OM ook al een celstraf van 4 jaar en doet dat in hoger beroep weer. In 2022 legde de rechtbank in Amsterdam deze straf ook op. De uitspraak volgt op 4 maart.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky