Personeel van De Kraamvogel heeft toch loon gekregen na krappe maand

Kraamorganisatie De Kraamvogel heeft het personeel inmiddels de lonen betaald die niet konden worden uitgekeerd vanuit eigen middelen. Het landelijke bedrijf, dat een dochterorganisatie is van Zorg in Nederland, moest een beroep doen op zorgverzekeraars om bij te springen en de lonen te betalen. Voor kraamzorg wordt structureel te weinig betaald, waardoor meer zorgaanbieders in financiële problemen zitten. Dit meldt Telegraaf.

Bestuurder en mede-eigenaar van Zorg in Nederland Paul Hulst heeft slechts enkele maanden geleden het stokje overgenomen van de vorige bestuurder. Deze zou er “een puinhoop” van hebben gemaakt die Hulst nu op moet lossen. Het ziekteverzuim is opgelopen tot 11,5 procent omdat niet is geïnvesteerd in het personeel, slapende dienstverbanden kosten tonnen en ook is er veel geld betaald aan transitievergoedingen. “Daarom zitten we deze maand net even krap.”

Zorgverzekeraars betalen loon van personeel

Het personeel ontving in januari niet op de gewoonlijke datum het loon, wat tot onrust leidde onder medewerkers. Er was iemand die uitstel van betaling van de huur moest aanvragen. Inmiddels hebben zorgverzekeraars bijgesprongen en zijn de lonen van het personeel allemaal betaald. Hierdoor lijkt de ergste nood verholpen te zijn.

Kans dat mensen geen kraamzorg kunnen krijgen

Toch zijn er structurele problemen in de kraamzorg, waar niet alleen Zorg in Nederland en De Kraamvogel mee kampen. Er is hoog verzuim, medewerkers verlaten de sector en de tarieven voor de zorg zijn te laag. Hierdoor betalen zorgaanbieders steeds meer kosten uit eigen zak. “Er zijn nu al personeelstekorten in de sector”, zegt FNV-bestuurder Feli Escarabajal. “Als de mensen die nu nog geen loon hebben gehad het werk neerleggen, dan komen mensen zonder kraamzorg te zitten.”

Door: Nationale Zorggids