Normal_radboudumc_neemt_nieuwe_nicu_voor_pasgeborenen_in_gebruik

Huisarts en coördinator bij Care4Neo Sylvia Obermann pleit voor een Landelijk Expertisecentrum Vroeggeboorte. Huisartsen die patiënten hebben die te vroeg geboren zijn, weten dat vaak niet. Zo’n Landelijk Expertisecentrum zou met deze complexe materie aan de slag kunnen én de zorg efficiënter maken. Mensen worden dan minder van het kastje naar de muur gestuurd. Dit meldt EenVandaag. 

Artsen koppelen klachten zoals nierproblemen of een hoge bloeddruk niet aan vroeggeboorte, terwijl dit wel met elkaar te maken kan hebben. En dan zijn er nog de vele verschillende klachten die een vroeggeboorte kan veroorzaken. “Het is voor huisartsen niet te doen om zo’n ingewikkeld dossier bij te houden”, zegt Obermann. Zij heeft zich als huisarts wél verdiept, maar alleen omdat ze zelf moeder is van een te vroeg geboren kind.

Preventie

Een Expertisecentrum kan er ook aan bijdragen dat er meer gebeurt op het gebied van preventie. Omdat er bijvoorbeeld een grotere kans is op nierschade, kun je door aanpassingen in je levensstijl erger voorkomen, zegt Obermann. Maar dan moeten mensen dit wel op tijd weten en niet pas op het moment dat ze met nierschade bij de huisarts zitten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky