Normal_zorgverzekering__zorg__gezondheidszorg

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer de overleden baby in de Lek, de compensatie voor zorgpersoneel met long covid, salarisonderhandelingen in de gehandicaptenzorg en de duurdere zorgverzekering in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: overleden baby in tas in water Lekkerkerk is meisje

De overleden baby die vrijdagmiddag in het water bij de Schuwacht in Lekkerkerk (Zuid-Holland) werd gevonden is een meisje. De politie meldt zaterdag dat een persoon die aan het werk was het kind rond 13.00 uur aantrof in een tas drijvend in de Lek. Diegene waarschuwde daarop de politie.

Dinsdag: personeel gehandicaptenzorg krijgt mogelijk meer salaris

Sinds vorige week zijn vakbonden in gesprek met werkgevers van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Tijdens de gesprekken worden onderwerpen zoals een aanvullende salarisverhoging aangekaart voor koopkrachtbehoud. Daarnaast willen de vakbonden een algemene prijscompensatie. Deze gesprekken gaan over verhogingen boven op de huidige cao-afspraken over het salaris.

Woensdag: geen voorschot voor zorgmedewerkers met long covid

Mensen die hun baan in de zorg zijn kwijtgeraakt door langdurige en aanhoudende coronaklachten krijgen daar voorlopig geen geld voor. Vakbonden FNV en CNV hadden daar een kort geding voor aangespannen, maar de eis is woensdag afgewezen door de rechtbank in Den Haag.

Donderdag: baby krijgt essentiële bacteriën van moeder via verschillende routes

Een baby kan op meerdere manieren essentiële bacteriën van zijn of haar moeder ontvangen tijdens of direct na de geboorte. Als dat op één manier minder goed lukt, bijvoorbeeld als het kind via een keizersnede ter wereld komt, kunnen bacteriën op een andere manier alsnog bij de baby komen.

Vrijdag: zorgverzekering komende jaren flink duurder

De aankomende tijd zullen consumenten tegen hogere verzekeringspremies aanlopen. De prijzen hiervan gaan overal omhoog: voor de auto, woonverzekering of de zorgverzekering. De reden voor de duurdere verzekeringen zijn de hogere kosten en energieprijzen, in combinatie met loonsverhogingen.

Door: Nationale Zorggids