Preverbaal logopedist: 'Laat verdikkingsmiddel in babyvoeding achterwege'

Als het aan preverbaal logopedist Maaske Treurniet ligt, laten ouders verdikkingsmiddel in babyvoeding achterwege. Zeker voor baby’s jonger is het onduidelijk wat middelen als Johannesbroodpitmeel en AR voeding voor de spijsvertering doen. Eigenlijk zouden baby’s op deze leeftijd alleen melk moeten krijgen. Zetmeel kan namelijk leiden tot obstipatie en belangrijke mineralen die in onverdikte babyvoeding zitten, worden minder goed opgenomen. Dit meldt Vakblad Vroeg. 

Volgens Treurniet hebben veel kinderen in meer of mindere mate last van reflux. “Dit hoort bij baby’s. Ze krijgen immers enkel vloeibare voeding en liggen een groot deel van de dag. Het maakt de kans op het terugstromen van voeding groter.” Volgens Treurniet is reflux dus heel normaal en is er maar weinig écht sprake van refluxziekte.

Anders voeden

Daarnaast zijn er andere interventies die de refluxklachten enigszins kunnen verhelpen, zoals anders voeden, de houding van de baby veranderen en kijken naar het gebruik van de juiste fles en speen. Het voedingsschema aanpassen kan ook helpen om de klachten tegen te gaan of in ieder geval te verminderen. Zo kan de hoeveelheid melk die een kindje krijgt ook een rol spelen bij refluxklachten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky