Vrouw stapt naar mensenrechtencollege na zwangerschapsdiscriminatie

Een zwangere vrouw die werd ontslagen, stapt naar het College voor de Rechten van de Mens. Haar oud-werkgever WIJeindhoven kon dit niet voorkomen, ondanks dat de organisatie haar opnieuw de baan aanbood én een schadevergoeding wilde geven. Dit aanbod wees de vrouw af om een uitspraak van het College af te dwingen en andere vrouwen te helpen die te maken krijgen met zwangerschapsdiscriminatie. Ook speelt de vroegtijdige geboorte en het overlijden van haar baby hierin een rol. Artsen denken dat stress mogelijk tot de vroeggeboorte leidde. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

De vrouw werkte als generalist bij WIJeindhoven. Na twee keer een jaarcontract, was haar een vast dienstverband beloofd. Echter na een zwangerschapsverlof in september en een onverwachte tweede zwangerschap erna waardoor ze aansluitend ouderschapsverlof opnam, stuurde haar werkgever haar naar huis. Haar tijdelijke contract was verlopen. Volgens haar advocaat is hier duidelijk sprake van zwangerschapsdiscriminatie.

Miscommunicatie

WIJeindhoven stelt dat de vrouw niet goed functioneerde en ‘niet zichtbaar genoeg’ was voor collega’s én mensen in de wijk. Hier is nooit een functioneringsgesprek over geweest. Zij kreeg alleen een exitgesprek aangeboden, waarbij geen discussie mogelijk was over of ze moest vertrekken of niet. De organisatie kwam pas in actie toen de vrouw in juni liet weten naar het College voor de Rechten van de Mens te stappen. Plots was er sprake van miscommunicatie en kreeg ze haar oude baan opnieuw aangeboden. Ook wilde WIJeindhoven haar een schadevergoeding bieden, mits ze haar procedure bij het College zou stopzetten. Dit heeft de vrouw geweigerd en inmiddels heeft de zitting bij het mensenrechtencollege plaatsgevonden. Over enkele weken volgt de uitspraak.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky