Voorarrest ouders overleden baby Helvoirt met drie maanden verlengd

De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag het voorarrest van de ouders van een overleden baby uit Helvoirt met drie maanden verlengd. De rechtbank verwierp tijdens de eerste niet-inhoudelijke zitting verzoeken om vrijlating van beide ouders, die zeiden dat in de gevangenis hun gezondheid ernstig in gevaar zou komen. Ook zeiden ze niet zonder elkaar te kunnen. De man en vrouw zitten niet in dezelfde gevangenis en hielden elkaar in een stevige omarming, soms huilend, vast in de rechtbank.

 

Het 17 dagen oude jongetje werd maandag 26 januari dood gevonden in een woning in Helvoirt. De doodsoorzaak is nog niet duidelijk. Maar het Openbaar Ministerie (OM) gaat ervan uit dat beide ouders een rol bij de dood van het kind hebben gespeeld door het te ondervoeden, al tijdens de zwangerschap. De 34-jarige moeder en de 39-jarige vader werden na de vondst van het dode jongetje aangehouden. Het OM verdenkt hen van doodslag.

Keto-dieet

Beide ouders geloven in een zogenoemd keto-dieet (koolhydraatarm) en weigeren bovendien voeding met bijvoorbeeld dierlijke ingrediënten. Paddenstoelen zijn heel belangrijk in hun voedingspatroon, bleek ter zitting. Ze beklaagden zich erover dat ze in de gevangenis erg afvallen omdat ze geen keto-dieet kunnen krijgen. Dat zou hun gezondheid in gevaar brengen. Ook zeggen ze in de gevangenis last te hebben van rokende medegevangenen. Volgens het OM was het kindje al tijdens de zwangerschap sterk vermagerd, en ook de dagen na de geboorte.

Vrees voor zwangerschap

Volgens de aanklacht zaten er mogelijk giftige stoffen van paddenstoelen in het bloed van het kindje. Het NFI stelt een onderzoek in naar de doodsoorzaak. Beide ouders moeten vanaf juli naar het Pieter Baan Centrum voor een gedragskundige observatie. De conclusies daarvan worden in oktober verwacht.

De rechtbank verlengde het voorarrest mede vanwege het vluchtgevaar en de vrees voor weer een zwangerschap. Dit laatste ook omdat de vrouw in 2022 ook al een kind ter wereld bracht dat bij geboorte ondervoed bleek. Dat kind is direct uit huis en bij een pleeggezin geplaatst.

Beklag

De van oorsprong Oekraïense vrouw en Poolse man hebben in brieven naar hun ambassades hun beklag gedaan over de behandeling in Nederland.

De volgende zitting is op 16 augustus.

Door: ANP