Normal_teken_teek_ziekte_lyme

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben mogelijk een nieuwe methode ontwikkeld die teken binnen tien dagen kunnen doden. Uit proeven is gebleken dat nematoden (kleine wormpjes) de teken succesvol bestrijden. Dat meldt de Volkskrant.

“De eerste resultaten zijn veelbelovend. Met de proeven die we hebben gedaan, wordt 60 procent van de teken binnen tien dagen gedood”, zegt Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. “Buiten bestrijdingsmiddelen is er bijna niks dat we tegen teken kunnen doen. Ik denk dat we daarom wel kunnen spreken van een doorbraak.”

Mensen die een tekenbeet hebben opgelopen, hebben de kans dat ze de ziekte van Lyme oplopen. Als de bacterie die de ziekte veroorzaakt in het lichaam blijft, dan gaat dat gepaard met gezondheidsklachten. De bacterie richt zijn dan op het zenuwweefsel, gewrichten, huid en heel soms het hart. Teken komen vooral voor in bossen, duinen, heidegebieden en beschutte weilanden. Van Vliet zegt daarom dat de wormpjes vooral ingezet kunnen worden in recreatiegebieden zoals picknickplaatsen.

Nader onderzoek is nodig om te bekijken hoe de wormen het beste ingezet kunnen worden. Van Vliet: “Ze leven normaal onder de grond. Om de levensduur boven de grond te verlengen, worden ze in een bepaalde vloeistof gegoten. We moeten ook nog bekijken hoe we die vloeistof het beste kunnen samenstellen.”

De stichting Tekenbeetziekte staat positief tegenover de nieuwe methode. Volgens de stichting zou het geweldig zijn als er een goede methode gevonden wordt. 

© Nationale Zorggids