Foto geleverd door het MMC

De afdeling Spoedeisende Hulp van Máxima Medisch Centrum gebruikt sinds kort lachgas voor kinderen. Bedoeling is om onnodige pijn en angst tijdens medische ingrepen te voorkomen bij de kinderen. SEH-arts Lisette Mignot: “Het Máxima is het eerste ziekenhuis in Zuid-Nederland waar kinderen op de Spoedeisende Hulp én op de kinderafdeling lachgas kunnen krijgen." Dit meldt het ziekenhuis. 

 

Lachgas is een middel dat wordt toegediend vanuit een apparaat met een mondkapje. Het werkt binnen enkele minuten en is na een paar seconden uitgewerkt. Het kind heeft weinig last van het lachgas. Mignot: “Het brengt je niet in slaap, maar angst- en pijnprikkels komen niet meer door. De meeste kinderen herinneren zich na de behandeling een prettig gevoel." Het ziekenhuis stelt dat het gas met name handig is bij kinderen die erg overstuur zijn. 
 
Recent zijn alle SEH-artsen en SEH-verpleegkundigen geschoold om lachgas bij kinderen toe te dienen. De kinderartsen en kinderverpleegkundigen van het Vrouw Moeder Kind-centrum van MMC waren al een paar maanden eerder met succes gestart met het toepassen van lachgas in het MMC 
 
Mignot: “Voordelen zijn dat de behandeling sneller gaat en dat lachgas snel is uitgewerkt. Dit is van groot belang voor kinderen die angst hebben voor bloedprikken, een infuus aanprikken, hechten of bij wie het geven van een plaatselijke verdoving traumatisch is zonder lachgas.”
 
© Nationale Zorggids