Normal_sport-sporter-hardlopen-marathon

Het wordt in de toekomst voor sporters veel makkelijker om hun gezondheid in de gaten te houden tijdens lichamelijke activiteit. Door middel van een capsule die de interne temperatuur meet en een meetband rond het bovenlichaam, kunnen (amateur-)sporters en atleten voorkomen dat hun temperatuur gevaarlijk hoog wordt. Het ontwikkelen van de thermopil wordt gefinancierd door het programma Sportinnovator van minister Schippers van Volksgezondheid. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De thermometer zit verscholen in een nanocapsule, die je voor het sporten inneemt. De informatie uit de sensor die in de pil verwerkt is wordt vervolgens opgepikt door de meetband die de gebruiker rond zijn middel draagt. Met deze nieuwe informatie kan de sporter bijvoorbeeld voorkomen dat hij oververhit raakt tijdens het sporten en kunnen gezondheidsrisico's ingeperkt worden. De capsule is relatief goedkoop, licht en kan in grote getallen gemaakt worden.

Het bedrijf achter de thermopil is My Temp BV. De ontwikkeling is financieel mogelijk gemaakt door het programma Sportinnovators van Edith Schippers, minister van Volksgezondheid. Ruimtevaartorganisatie NASA gebruikt sinds de jaren tachtig al een vergelijkbare warmtepil, maar deze kan alleen gelezen worden door een kostbaar apparaat, en enkel wanneer de gebruiker stilstaat.

In november 2015 werd de pil al door tien personen getest tijdens de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. De thermopil is is nog niet op de markt gebracht, maar er zijn al wel een aantal testexemplaren beschikbaar voor geïnteresseerden. In het komende jaar zal ook gewerkt worden aan een app voor de smartphone en -watch zodat de gebruiker tijdens het sporten alle gegevens kan inzien.

© Nationale Zorggids