Normal_chirurgie_operatiekamer_ziekenhuis_800px-centrocirurgico_wiki_-c_

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een aanwijzing gegeven aan de Reinaert Kliniek. Dit is een particuliere kliniek met vestigingen in Maastricht en Sittard. Dat meldt IGZ. 

De inspectie had in mei 2017 een bevel opgelegd. Reinaert Kliniek moest direct stoppen met kinderen onder de drie jaar te opereren. Oudere kinderen mocht de kliniek alleen opereren onder bepaalde voorwaarden. Borstimplantaten mocht de kliniek alleen inbrengen in een operatiekamer die aan vereiste voorwaarden voldeed. Aan het schoonmaken van operatie-instrumenten werden eisen gesteld. Het bevel werd beëindigd nadat de kliniek deze punten verbeterd had.

De kliniek kon echter niet aantonen dat ze deze zaken blijvend goed geregeld had. Daarnaast zag de IGZ tijdens het bezoek in mei nog een aantal andere problemen. Daarom heeft de inspectie de instelling een aanwijzing opgelegd voor de periode van drie maanden.

Het is de bedoeling dat de kliniek nu duidelijk maakt dat afspraken over operaties van kinderen worden nageleefd en hoe dat gebeurt. Ook moet het ervoor zorgen dat operaties alleen uitgevoerd worden in een operatiekamer die daarvoor geschikt is, dat alle zorgverleners geschoold worden in reanimatie en dat er een overzicht komt van zorgverleners die bevoegd en bekwaam zijn om met medisch apparatuur te werken. De Reinaert Kliniek moet daarnaast werk maken van een beschikbaar OK-verslag na elke operatie en zorgen voor goede hygiëne bij gebruik van instrumenten.

De Reinaert Kliniek moet de gevraagde verbeteringen uitvoeren. Dat moet gebeuren voor 1 oktober 2017. Doet de kliniek dat niet, dan kan de inspectie een last onder dwangsom of last onder bestuursdwang opleggen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids