Normal_pillen_medicatie_medicijnen

Wie astmamedicijnen gebruikt, zou daarmee mogelijk de kans verminderen om op latere leeftijd de ziekte van Parkinson te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bergen in Noorwegen, in samenwerking met de universiteit van Harvard in Amerika. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat medicijnen voor een hoge bloeddruk juist de kans op de chronische ziekte vergroten. Dit meldt NU.nl.

Voor het onderzoek werden 100 miljoen doktersrecepten geanalyseerd die vanaf 2004 aan 4 miljoen Noren is voorgeschreven. Hieruit bleek dat het risico op Parkinson in verband gebracht kan worden met verschillende geneesmiddelen. Dit kan zowel positief als negatief beïnvloed worden door de medicijnen die iemand inneemt.

De universiteit van Harvard deed al eerder onderzoek naar het risico op Parkinson bij gebruik van andere medicijnen. Dieren werden getest op de effecten van de middelen en er werd ook laboratorisch onderzoek verricht naar de werking van de hersencellen. De onderzoekers concludeerden toen al dat het risico op de ontwikkeling van Parkinson beïnvloed kan worden.

“Uit de database blijken dezelfde resultaten te komen als uit het laboratorisch onderzoek van Harvard”, zegt onderzoeker Trond Riise. “Ons onderzoek zou mogelijk een doorbraak in de behandeling van deze slopende ziekte kunnen zijn.” Hij hoopt dan ook dat er meer onderzoek zal komen naar de ziekte van Parkinson.

Door: Redactie Nationale Zorggids