Normal_euro_geld

Als ziekenhuizen winst mochten maken, zouden ze gemakkelijker een faillissement kunnen afwenden. De VVD wil dat er einde komt aan het winstverbod in de zorg. Het is aan de Eerste Kamer om hiermee akkoord te gaan. Dit meldt Trouw. 

Het huidige winstverbod zorgt ervoor dat zorgbestuurders op andere, soms onorthodoxe, wijzen geld proberen binnen te halen. Volgens VVD-Kamerlid Arno Rutte is het faillissement van MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen mede veroorzaakt door het winstverbod.

“Ondernemers mogen wel investeren in de zorg maar ze mogen geen winst maken. Als investeerders zeggen: ‘O, dat winstverbod zit mij niet in de weg hoor’, dan geeft dat toch te denken”, zegt de VVD’er. Dit is niet de eerste keer dat de liberale partij het winstverbod in de zorg aan de kaak stelt. De partij stelde eerder al voor om het verbod op te heffen, zodat ziekenhuizen kapitaal van buitenaf kunnen aantrekken. Pensioenfondsen zouden hierdoor in de zorg kunnen investeren.

In 2014 is het wetsvoorstel om een einde te maken aan het winstverbod in de zorg al door de Tweede Kamer aangenomen. CDA stemde tegen, maar PvdA en D66 stemden voor. In de tussentijd zijn de standpunten over het winstverbod mogelijk veranderd, dus het is afwachten om de Eerste Kamer hier akkoord op geeft.
Als ziekenhuizen kapitaal kunnen aantrekken, zullen ze minder risico’s lopen. Want er is hoe dan ook meer geld nodig in de ziekenhuissector wegens de verplaatsing van zorg en vergrijzend Nederland. En omdat banken risico’s zien, hanteren ze hoge rentes bij ziekenhuizen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids