Normal_griep_griepepidemie_ziek_thermometer_parcaetamol

Er heerste al griep in Nederland, maar nu is er sprake van een epidemie. Vorige week bezochten 68 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten. Dit is voor de tweede week boven de grens voor een griepepidemie. Op de website beantwoordt het RIVM vier vragen over de griepepidemie: wanneer is er sprake van een griepepidemie, waarom is het belangrijk om dat in de gaten te houden, welke rol speelt het RIVM en wat kan je zelf doen als je griep hebt. Dit meldt het RIVM.

 

Bij ongeveer 40 procent van de monsters afgenomen bij patiënten met griepachtige klachten werd het influenzavirus gevonden, voornamelijk van het type A.  Typisch voor ‘echte’ griep (influenza) is dat je koorts krijgt die zeer plotseling opkomt naar 39 graden of hoger. Behalve het echte griepvirus kunnen andere luchtwegvirussen ook voor (vaak iets mildere) griepachtige verschijnselen zorgen. Onder andere rhinovirus, RS respiratoir syncytieel -virus en enterovirus kunnen zorgen voor klachten zoals een loopneus, keelpijn, hoofdpijn, hoesten en soms voor koorts.
 

Griepepidemie duurt 13 weken

 
Meestal begint de griepepidemie in december of januari. In de afgelopen tien jaar duurde een epidemie gemiddeld 13 weken. Vorig jaar duurde de griepepidemie 1 week langer dan het gemiddelde.
 

Griep voorkomen

 
Je kunt bijna niet voorkomen dat je in contact komt met virussen die griepachtige klachten veroorzaken. Om te voorkomen dat anderen ziek worden kun je verschillende dingen doen. Nies in een papieren zakdoek (en gooi die na gebruik weg) of in je elleboogholte en was vaak je handen. Op die manier worden luchtwegvirussen minder snel verspreid. Daarnaast kun je je laten vaccineren tegen de influenza. Mensen met een groter risico op complicaties van griep krijgen elk jaar een oproep om zich te laten vaccineren.
 
 
Door: Nationale Zorggids