Normal_normal_aed_defibrillator

NS en ProRail zijn vrijdag 15 oktober gestart met het plaatsen van AED’s op alle stations in Friesland. Op station Sneek is als eerste een AED geplaatst. De komende maanden plaatsen NS en ProRail op alle Nederlandse stations AED’s, in totaal gaat het om 715 AED’s. Grote(re) stations hebben al enige tijd AED’s, die worden vernieuwd. Eind van het jaar moeten alle AED’s in Friesland geplaatst zijn. Dit meldt ProRail. 

Vrijdagochtend plaatsten wethouder Mirjam Bakker van gemeente Sudwest-Fryslân, programmamanager AED’s Marianne Spoelstra van de Hartstichting, programmamanager Barend Aris van ProRail en manager Public Affairs Geert Meijering namens NS de AED op station Sneek. Aansluitend was er een gratis reanimatiecursus voor vrijwilligers zodat zij in geval van nood mensen met een hartstilstand kunnen helpen.

Landelijk dekkend netwerk

Tot nu toe waren er AED’s op 50 stations. Door het aanbod van AED’s uit te breiden willen ProRail en NS een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Dat vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen. Om zo snel mogelijk hulp te bieden, zijn de AED’s straks te gebruiken door medewerkers van ProRail en NS én door burgerhulpverleners via HartslagNu.

Elk station minimaal 1 AED

Naar verwachting zijn alle treinstations over zo’n zeven maanden uitgerust met de nieuwe AED’s. Bij alle stations in heel Nederland is dan minimaal 1 AED 24/7 beschikbaar die is aangemeld bij HartslagNu.

Door: Nationale Zorggids