Een praatje maken of een wandelingetje buiten. Veel verpleeghuisbewoners missen persoonlijk contact en aandacht. Dat is de uitkomst van een onderzoek van EenVandaag in samenwerking met ActiZ, de brancheorganisatie van verpleeghuizen, onder 530 bewoners van verpleeghuizen door heel Nederland, meldt EenVandaag.
Staatssecretaris Van Rijn heeft voor de komende jaren meer dan 100 miljoen euro per jaar vrijgemaakt om het leven in verpleeghuizen aangenamer te maken. EenVandaag wilde van de verpleeghuisbewoners zelf weten hoe zij vinden dat dit geld het beste besteed kan worden. Samen met naasten, vrijwilligers of leden van de cliëntenraad hebben zij het onderzoek ingevuld.
Uit het onderzoek blijkt dat acht op de tien deelnemers over het algemeen tevreden zijn over hun verpleeghuis. Gemiddeld geven ze hun huis een 7,3 als rapportcijfer. Die tevredenheid betekent echter niet dat hun leven altijd aangenaam is. Veel bewoners missen persoonlijk contact.
Het is duidelijk waar volgens de bewoners in geïnvesteerd moet worden: de hoeveelheid personeel. De deelnemers zeggen massaal dat er verbeteringen nodig zijn op het gebied van aandacht en tijd. Ze missen vooral de mogelijkheid om af en toe een praatje te maken.
Veel mensen missen ook de mogelijkheid om een wandelingetje maken of even buiten te zitten. Sommige deelnemers schrijven dat ze slechts enkele keren per jaar naar buiten kunnen, omdat er te weinig begeleiding is. Ook geven verpleeghuisbewoners in het onderzoek aan dat ze te lang moeten wachten als ze even naar het toilet moeten.
De grootste groep deelnemers is niet bereid om zelf een financiële bijdrage te leveren om hun leven in het verpleeghuis aangenamer te maken. Zij vinden het verpleeghuis al duur genoeg en betalen soms al extra voor activiteiten. Een deel heeft geen geld voor een extra bijdrage. Er is ook een groep die niet weet of ze kunnen bijbetalen, bijvoorbeeld omdat anderen hun geld beheren. Ongeveer een derde van de deelnemers is wel bereid om zelf extra geld uit te geven. De hoogte van de bijdrage varieert van een euro per activiteit tot 25 euro per maand.
©Nationale Zorggids