Normal_hamer__stethoscoop__medisch_tuchtcollege

Het Regionaal Tuchtcollege heeft een klacht ontvangen over welgeteld 37 verschillende huisartsen in de regio Voorne-Putten. Opmerkelijk is dat deze klachten afkomstig zijn van twee inwoners die vinden dat de huisartsen zich niet houden aan de zogenoemde eed van Hippocrates. Artsen verplichten zichzelf hiermee bepaalde beroepsregels te handhaven. De 37 huisartsen doen volgens de twee klagers niet mee met een waarnemersregeling, wegens een tekort is aan huisartsenposten. Het is een klacht die door het Regionaal Tuchtcollege als niet-ontvankelijk wordt beschouwd, maar de mannen hebben besloten hiertegen in beroep te gaan. Dat meldt Medisch Contact. 

In 2015 sloot de huisartsenpost in Hellevoetsluis zijn deuren. Als gevolg daarvan moesten de inwoners van de regio Voorne-Putten, waaronder de gemeenten Hellevoetsluis, Oostvoorne en Brielle vallen. De inwoners van deze gemeenten zijn sindsdien genoodzaakt de huisartsenpost in Spijkenisse te bezoeken. Twee inwoners noemen de sluiting van de post in Hellevoetsluis onverantwoord, omdat ze nu verder moeten reizen.

De twee mannen eisen een nieuwe huisartsenpost in de regio, maar huisartsen zijn daar tot nu toe niet op ingegaan. Om deze reden stapten de klagers naar het Tuchtcollege. De klacht werd de eerste keer als niet-ontvankelijk verklaard. Omdat de klagers het hier niet mee eens zijn, gaan ze hiertegen in beroep. De tweede uitspraak volgt over acht weken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids