Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

Onlangs is voorgesteld om de leeftijdsgrens voor nachtdiensten in ziekenhuizen te verhogen naar 60 jaar. Deze verhoging van de leeftijdsgrens zou gelden voor verpleegkundigen én medisch specialisten. Nu is het nog zo dat iedere werknemer van 57 jaar of ouder geen nachtdienst meer hoeft te draaien. Nu daar misschien drie jaar bovenop komt, laten boze verpleegkundigen zich horen. Dat meldt Nursing.

Volgens de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en werknemersorganisaties zou een verhoging van de leeftijdsgrens passen bij het evenwichtiger generatiebeleid dat ziekenhuizen proberen te voeren. Want ook jongere werknemers zouden te leiden hebben onder de onregelmatige werktijden.

Nursing vroeg volgers op haar Facebookpagina om de mening van verpleegkundigen. Veel zeggen last te hebben van het onregelmatige leven dat een nachtdienst brengt en er zelfs lichamelijke klachten van te krijgen. “Het is al loodzwaar en nu moeten we ook nog ouder doorgaan. Ik hoopte juist op verlaging van de grens. Voor vrouwen in de overgang kost het heel veel van hun gezondheid”, zegt één verpleegkundige.

Anderen vrezen niet zo voor een hogere leeftijdsgrens en vinden de nachtdiensten op latere leeftijd juist fijn. Nachten zijn vaak wat minder hectisch, waardoor de werkdruk bijvoorbeeld een stuk minder hoog is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids