Normal_week_van_de_mondhygienist

NVM-mondhygiënisten vraagt aandacht voor de mond tijdens de Week van de Mondhygiënist
De mond is slechts een klein onderdeel van het lichaam, maar een gezonde en goed functionerende mond is van levensbelang. Deze is namelijk nodig om te lachen, praten, zingen, zoenen en is noodzakelijk om gezonde voeding tot je te kunnen nemen. Dit melden de mondhygiënisten.

Tijdens de Week van de Mondhygiënist, die loopt van maandag 18 tot en met zondag 24 maart 2019, vragen beroepsvereniging NVM-mondhygiënisten en de aangesloten mondhygiënisten aandacht voor het gezond krijgen of houden van de mond. Deze actieweek is gekoppeld aan World Oral Health Day. De dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan een gezonde mond.

Mondproblemen bij jong en oud

Gaatjes (cariës) in het gebit komen schrikbarend veel voor bij tieners. Uit recent onderzoek van TNO, uitgevoerd in opdracht van het Zorginstituut Nederland, blijkt dat slechts een derde van de 5-jarigen, een kwart van de 11-jarigen, 5 procent van de 17-jarigen en 1 procent van de 23-jarigen een gebit zonder gaatjes heeft. Daarnaast is de sterke toename van slijtage aan het gebit (tanderosie) zorgelijk: een vijfde van de 17-jarigen en ruim de helft van de 23-jarigen vertoont slijtage tot in het tandbeen. Ook ouderen die hulpbehoevend worden en zorgafhankelijk zijn, lopen onnodig rond met pijn in de mond en worden steeds vaker met een schrijnende mondgezondheid opgenomen in een zorginstelling .

Je ziet het niet, maar het is er wel

Van de meeste mondproblemen, zoals geïrriteerd tandvlees en gaatjes, merk je zelf niet meteen iets. De mondhygiënist ziet deze problemen wel. Daarom is het belangrijk om naar de mondhygiënist te gaan, ook wanneer er nog geen problemen zijn. De mondhygiënist helpt patiënten om de mond gezond te houden door onder meer advies te geven en tandplak en tandsteen te verwijderen. 

Door: Nationale Zorggids