Normal_catharina_zkh

Steeds vaker willen verpleegkundigen die net zijn afgestudeerd direct doorgroeien naar een gespecialiseerde functie, zoals een Intensive Care- (IC) of een Spoedeisende Hulp-verpleegkundige (SEH). In het Catharina Ziekenhuis is dat nu mogelijk, zo meldt het ziekenhuis. 

Tot voor kort was die opleidingsmogelijkheid in ziekenhuizen alleen weggelegd voor verpleegkundigen die al enige werkervaring hadden opgedaan op andere afdelingen. Het Catharina Ziekenhuis heeft voor de leergierige groep pas afgestudeerden met succes een traineeship ontwikkeld. Als een verpleegkundige zo’n traineeship succesvol afrondt, is er gegarandeerd een opleidingsplek op de door hun gewenste afdeling, zoals de IC of de SEH.

Korte stageperiodes

In 2018 begon het ziekenhuis met een pilot traineeship SEH en IC: verpleegkundigen die net van school kwamen, volgden een op maat gemaakt programma om zich zo goed voor te bereiden op een toekomstige functie als gespecialiseerd verpleegkundige. Tijdens dit programma werken ze twee keer 11 maanden op een snijdend specialisme en een beschouwend specialisme. Tussendoor doorlopen ze korte stageperiodes op de afdeling waar ze na deze opleiding aan de slag gaan. Tijdens het traineeship worden ze begeleid door praktijkopleiders van de betreffende afdelingen, voeren ze opdrachten uit, volgen scholingen en worden ze bijgestaan door een aanspreekpunt van het Flexbureau van het ziekenhuis.

Alle betrokkenen zijn blij met de resultaten van de pilot, zo bleek onlangs tijdens de evaluatie. Het ziekenhuis breidt daarom het traineeship IC/SEH uit met de CCU (Hartbewaking), Dialyseafdeling en Kindergeneeskunde.

Door: Nationale Zorggids