Normal_pexels-jonathan-borba-3259629

Klinisch verloskundigen mogen vanaf nu zelfstandig verloskundige handelingen uitvoeren in het ziekenhuis. De formele erkenning van het ministerie van Volksgezondheid maakt dit mogelijk. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) zijn hier blij mee, want zij zetten zich al twee jaar in voor een sterkere juridische positie van klinisch verloskundigen die onder de verantwoordelijkheid van de gynaecoloog vallen. Dit meldt Skipr. 

In 2020 hield het ministerie van Volksgezondheid een specialistenregister voor de klinische verloskundige tegen. Dit register zou het specialisme wettelijk regelen. Wel wilde het ministerie een registratie van bekwaamheid regelen, via een kwaliteitsregister. Klinisch verloskundigen met een PA-afgeronde opleiding (physician assistant), worden tot het register toegelaten. 

Verloskundigen in het ziekenhuis worden klinisch verloskundigen genoemd. Zij werken in de verloskamer, polikliniek en de afdelingen voor zwangeren en pas bevallen vrouwen. De klinisch verloskundigen vangen vrouwen met een verhoogd risico op complicaties op, die zijn doorverwezen door hun verloskundige in de eerstelijnszorg. 

Door: Nationale Zorggids