Risico op breuk in de spuit van pneumokokkenvaccin Vaxneuvance

De glazen voorgevulde spuit van het pneumokokkenvaccin Vaxneuvance kan breken bij de vingergreep en/of de tip. Hierdoor kunnen snij- of prikwonden optreden. Het advies is om de voorgevulde spuit voor gebruik te controleren op breuken en niet te gebruiken als een breuk zichtbaar is. Ook raadt het College ter Beoordeling vn Geneesmiddelen (CBG) zorgverleners aan om voorzichtig te zijn met spuiten die er niet gebroken uitzien. Dit meldt het CBG.

Vaxneuvance is een vaccin dat beschermt tegen pneumokokkenziekte bij kinderen vanaf 6 weken en volwassenen. Het is verkrijgbaar als suspensie voor injectie in een voorgevulde spuit. De breuken in de spuiten hebben te maken met een stap in het productieproces. De fabrikant heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat dit probleem zich bij toekomstige batches herhaalt. Maar de Vaxneuvance-spuiten die momenteel op de markt zijn, kunnen dit probleem nog wel hebben. 

Controleren op breuk

Het advies aan zorgverleners is om Vaxneuvance toe te dienen volgens de instructies uit de productinformatie, maar voor gebruik goed te controleren op breuken terwijl de spuit nog in de verpakking zit én erna. Zorgverleners die een breuk zien of vermoeden worden aangeraden deze niet te gebruiken. Is er geen breuk te zien, dan kan deze voorzichtig gebruikt worden, zonder buitensporige kracht te gebruiken bij het klaarmaken en toedienen van het vaccin.

Door: Nationale Zorggids