Normal_12344

GRONINGEN - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) laat weten dat de Klebsiellabacterie zich niet verder heeft verspreid onder de patiënten van het revalidatiecentrum Beatrixoord in Haren en een afdeling op het ziekenhuis in Groningen.

Sinds de uitbraak van deze ongevaarlijke variant zijn er in totaal 97 mensen, die mogelijk een verhoogd risico op besmetting liepen, gevraagd thuis een kweek af te nemen. Tot nu toe zijn alle kweken negatief gebleken voor de bacterie.

In totaal is het aantal mensen dat drager van Klebsiellabacterie bleek te zijn op elf blijven steken. Dat is minder dan was verwacht. Op dit moment liggen nog vier besmette patiënten op een afdeling in Beatrixoord en twee op een afdeling in het ziekenhuis in Groningen.

Patiënten die nu nog op de afdelingen liggen waar de bacterie is gevonden worden nu nog uit voorzorg gedurende hun opname twee keer per week gescreend.

Klebsiella pneumoniae zijn staafvormige bacteriën die in de mond, darmen en op de huid voorkomen. De bacterie veroorzaakt in principe geen ziekte, maar kan bij mensen met een verminderde weerstand wel infecties veroorzaken, waaronder longontsteking.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz