Normal_12474

EINDHOVEN - De algemene ziekenhuizen hebben de uitdagende omstandigheden in de zorg in 2011 met grote veerkracht beantwoord. Dat blijkt uit de BDO-Benchmark Ziekenhuizen 2012, waarin de jaarverslagen van 80 van deze ziekenhuizen in Nederland zijn geanalyseerd.

Er ontstaat echter wel een tweedeling onder de ziekenhuizen. Terwijl de meeste ziekenhuizen de turbulentie in de gezondheidszorg goed doorstaan, raakt één op de acht juist dieper in financiële problemen. Vooral de kleine provinciale ziekenhuizen doen het niet goed, terwijl de middelgrote ziekenhuizen financieel bovengemiddeld fit zijn.

Adviesbureau BDO pleit er voor eerder in te grijpen bij structurele financiële problemen om zo het risico op structurele verliezen beperkt te houden. Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek adviseert het bovendien de overheid om de verslaggevingsregels voor de ziekenhuizen te vereenvoudigen. De vergelijkbaarheid van de ziekenhuisverslagen in 2011 zijn namelijk verder verslechterd en wordt in toenemende mate gekleurd door de vele keuzemogelijkheden in de verslaggeving.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz