Normal_12799

EINDHOVEN - Door het afvlakken van de patiëntenstromen lijkt de omzet van ziekenhuizen veelal onder de afgesproken 2,5 procent groei te blijven. Zo meldt BNDeStem.nl.

Mogelijk moeten ziekenhuizen naar aanleiding van de onverwachte daling van het aantal patiënten zelfs vacaturestops instellen, personeel ontslaan en hun winstverwachtingen bijstellen. De afgelopen jaren steeg de omzet van ziekenhuizen nog met vijf tot zeven procent.

Het is nog onduidelijk waarom de stroom patiënten voor het eerst sinds twintig jaar is afgenomen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) verwijzen huisartsen patiënten strenger en kijken ook medisch specialisten kritischer naar de mogelijke behandelmethoden.

Uit onderzoek van het Financieele Dagblad onder 25 benaderde ziekenhuizen, bleken 14 ziekenhuizen te maken te hebben met een kentering van de zorgvraag. Hierdoor steeg het aantal patiënten sinds 2011 nauwelijks. Niet alle ziekenhuizen geven overigens aan een dergelijke trend te kunnen ontdekken.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal