Normal_12817

VEGHEL - Op de verpleegafdeling van de neurologie op de locatie Veghel van het Bernhoven ziekenhuis is bij een patiënt de MRSA-bacterie vastgesteld. Daarop is er op de afdeling een opnamestop ingesteld, zo meldt het ziekenhuis.

De besmetting kwam aan het licht bij een zogeheten contactonderzoek, dat werd gedaan nadat de bacterie was gevonden bij een patiënt die recent nog op de afdeling verbleef.

Direct nadat bekend was geworden dat ook iemand op de verpleegafdeling besmet bleek te zijn met de MRSA-bacterie, werd het standaardprotocol gevolgd. Dat houdt onder meer in dat er geen uitwisseling meer is tussen personeel en goederen tussen de afdeling en andere afdelingen van het ziekenhuis. Ook mogen zowel patiënten en medewerkers de verpleegafdeling alleen verlaten wanneer zij vervolgens ook het ziekenhuis verlaten. Bovendien moet het bezoek naderhand de handen desinfecteren en daarna het ziekenhuis zo snel mogelijk verlaten.

Meticilline-resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) is een bacterie die resistent is voor het antibioticum meticilline. Stammen van de bacterie worden vaak in ziekenhuizen aangetroffen, juist omdat daar veel antibiotica worden gebruikt.

Aankomende vrijdag is er waarschijnlijk meer bekend over een mogelijk verdere verspreiding van de bacterie.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz