Normal_vumc_ingang_amsterdam_mailing

AMSTERDAM - Onderzoekers van het VU medisch centrum in Amsterdam hebben een verband gevonden tussen bloeddruk en sociaaleconomische groep bij kinderen van vijf en zes jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen van laagopgeleide ouders gemiddeld een hogere bloeddruk hebben. Bij deze groep kinderen komt zelfs twee keer vaker een te hoge bloeddruk voor. Ook als ouders financieel moeilijk rond kunnen komen hebben de kinderen vaker een te hoge bloeddruk.

Dat verschil kan mogelijk verklaard worden uit het feit dat kinderen uit lagere sociaaleconomische milieus een lager geboortegewicht hebben, korter borstvoeding krijgen en een grotere lichaamsomvang hebben.

Volgens de onderzoekers laten de resultaten van het onderzoek zien dat al op heel jonge leeftijd de basis wordt gelegd voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten op volwassen leeftijd. Mogelijk kan dat worden voorkomen door vroeg in te grijpen en bij te sturen.

Het onderzoek is onderdeel van de zogeheten ABCD-studie, waarin het Academisch Medisch Centrum (AMC), de GGD en het VUmc samenwerken. In deze studie worden ruim 3000 Amsterdamse kinderen vanaf hun geboorte gevolgd en regelmatig onderzocht.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz