Infuus bij patiënten

SPIJKENISSE (Novum) - Bij het Ruwaard van Putten Ziekenhuis zijn niet alleen op de afdeling cardiologie, maar ook op andere afdelingen patiënten mogelijk onnodig gestorven. Dat blijkt uit een vertrouwelijk onderzoeksrapport, waar Nieuwsuur de hand op heeft weten te leggen.

De cardiologen van het ziekenhuis, die vorige maand werden geschorst, vinden dat ook het handelen van hun collega's - internisten, longartsen en intensivisten - moet worden onderzocht. Dat schrijven ze in een brief aan de raad van bestuur van het ziekenhuis, die ook in het bezit is van Nieuwsuur.

Van de 51 tot nu toe onderzochte sterfgevallen in het ziekenhuis in Spijkenisse zijn elf patiënten overleden door mogelijk 'vermijdbaar' handelen, zo zou in het rapport staan. Volgens de cardiologen zijn minstens zes van hen niet overleden op de afdeling cardiologie, maar op de longafdeling, de intensive care of interne geneeskunde. Cardiologen zijn soms totaal niet bij deze patiënten betrokken, schrijven ze in deze brief.

Van de 51 zaken was in ruim twintig gevallen de morfinepomp aangesloten, waarna een groot deel van de patiënten binnen een paar dagen overlijdt. Het gebruik van morfine om mensen te laten sterven, is volgens hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate strafbaar. "Als er sprake is van actieve levensbeëindiging dan hebben we daar de euthanasiewetgeving voor en andere middelen dan morfine", zegt hij in het programma.

Het ziekenhuis was dinsdagavond niet direct bereikbaar voor een reactie. Bestuursvoorzitter Gerrit-Jan van Zoelen is dinsdagavond te gast in het programma.