Normal_vuurwerk

UTRECHT - De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) wil dat er meer aandacht komt voor het gevaar van (illegaal) vuurwerk en de controles worden aangescherpt, zeker nu het Rijk gestopt is met vuurwerkvoorlichting.

Het pleidooi van de beroepsvereniging is een reactie op de uitkomst van een inventarisatie en analyse van het het aantal slachtoffers en de ernst van vuurwerkletsel op de afdelingen Spoedeisende Hulp, behandeld door plastisch chirurgen.

Daaruit blijkt dat het aantal vuurwerkslachtoffers met zeer ernstig handletsel het afgelopen jaar sterk is toegenomen. Rond de jaarwisseling werden ruim veertig vuurwerkslachtoffers met ernstige verwondingen door de plastisch chirurgen geopereerd. Dat is vijftien meer dan vorig jaar.

Het ging daarbij niet alleen om om handletsels, maar ook om verwondingen in het gelaat en brandwonden. Negen handen werden gedeeltelijk en vijf handen werden volledig geamputeerd.

In de aanloop naar de jaarwisseling waarschuwden de plastisch chirurgen al voor een groter aantal slachtoffers met ernstig vuurwerkletsel in vergelijking tot voorgaande jaren. “Met name illegaal vuurwerk blijkt onvoorspelbaar en daardoor extra gevaarlijk”, stelt plastisch chirurg Annekatrien van de Kar.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz