Diane -35-pil

DEN HAAG (Novum) - In Nederland zijn mogelijk elf vrouwen overleden door het gebruik van de Diane-35-pil. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) maandag. De verwachting is dat het aantal meldingen van sterfgevallen die mogelijk in verband staan met de pil nog zal toenemen.

In bijna alle gevallen gaat het om zeer jonge vrouwen die overleden aan trombose of een longembolie. Het CBG noemt de recente meldingen van sterfgevallen zorgelijk. Toch wordt vrouwen die de pil gebruiken niet aangeraden met het gebruik ervan te stoppen. Wel adviseert het CBG huisartsen de Diane-35-pil voorlopig niet meer voor te schrijven aan nieuwe patiënten. Dit omdat het risico van trombose het hoogst is in de eerste maanden van gebruik.

De Diane 35-pil wordt vooral voorgeschreven ter behandeling van acne, lichte overbeharing en een vette huid. De pil wordt in Nederland ook gebruikt als anticonceptie. Het CBG wil de pil niet van de markt halen, omdat er veel vrouwen zijn die er baat bij hebben, bijvoorbeeld bij zware vormen van acne en overbeharing.

Een deel van de sterfgevallen is langer dan tien jaar geleden. Frankrijk haalde de pil onlangs van de markt nadat was gebleken dat daar vier doden waren gevallen. In Nederland worden eerst de resultaten van een herbeoordeling afgewacht. Die moeten nog in het voorjaar beschikbaar zijn.