België

ANTWERPEN - Tussen 2007 en 2011 steeg het aantal Nederlandse verpleegkundigen dat werkzaam is in België van 298 tot 376, een stijging van 26 procent. Dat meldt Nursing.

Niet alleen onder verpleegkundigen was een dergelijke toename te zien, ook Nederlandse artsen zijn de afgelopen jaren vaker in de Vlaamse zorgsector te vinden. In 2007 werkten daar nog 567 artsen, in 2011 waren dat er 743.

Een deel van de groei van het aantal verpleegkundigen is volgens directeur patiëntenzorg Paul van Aken van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) te wijten aan stageafspraken met de Hogeschool Zeeland, Fontys en Avans. "[I]k merk ook dat de besparingswoede in de Nederlandse ziekenhuissector de mensen in de grensstreek aan het denken zet", aldus Van Aken.

Francis Bolle van de Nederlandse beroepsvereniging V&VN kan de beslissing van de verpleegkundigen wel begrijpen. De bezuinigingen, het inkoopbeleid van zorgverzekeraars en achterblijvende patiëntengroei zorgen ervoor dat veel ziekenhuizen in Nederland hun begroting herzien. Met name voor mensen in de grensgebieden is het eenvoudig om dan uit te wijken naar België.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem