Normal_vlag_friesland

Drie grote zorgorganisaties in Friesland zijn van plan volgend jaar te fuseren. De directeuren van Nij Smellinghe/Pasana, Antonius Zorggroep en de Kwadrantgroep hebben daartoe afgelopen donderdag een intentieverklaring ondertekend. De fusie moet in juni 2014 een feit zijn. Dit meldt het Friesch dagblad.

De fusie is alleen van bestuurlijke aard. Zorginstellingen die onder een van de drie organisaties vallen, waaronder de ziekenhuizen De Sionsberg (Dokkum), Nij Smellinghe (Drachten) en het Antonius Ziekenhuis (Sneek), blijven zelfstandig. Met de fusie willen de verschillende zorggroepen bewerkstelligen ook in de toekomst goede betaalbare zorg te kunnen blijven bieden, dicht bij de mensen. Ook hopen de besturen met de fusie de kennis en kwaliteit van de verschillende instellingen naar een hoger plan te tillen.
 
Op termijn is een intensievere samenwerking tussen instellingen het doel. Bij deze samenwerking worden ook huisartsen, gemeenten en woningcorporaties betrokken. Deze samenwerking moet uiteindelijk leiden tot nieuwe kleinschalige zorgvoorzieningen op wijk- en buurtniveau. Om dit plan uit te voeren is samenwerking tussen ziekenhuizen en zorginstanties niet voldoende, volgens de fusiepartners. Daarvoor is een nieuw aansturingsmodel nodig waarbij de verantwoording gebundeld wordt in één bestuur.
 
Ook hopen de toekomstige partners financiële voordelen te halen uit de fusie. Gezamenlijke activiteiten, zoals inkoop, spelen geld en personeel vrij voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van zorginnovaties.
 
© Nationale Zorggids