Normal_hart_monitor

(Novum) - Hartpatiënten Nederland heeft de afgelopen week slechts een enkele klacht binnengekregen van patiënten die nare ervaringen hebben gehad met operaties. Dat een fataal incident in Hoogeveen slechts het topje van de ijsberg was, zoals de vereniging vreesde, lijkt mee te vallen, laat een woordvoerder vrijdag weten.

De vereniging voor hartpatiënten maakte zich ernstig zorgen na een fataal incident in Hoogeveen en opende vorige week een meldpunt voor patiënten van het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen of hun nabestaanden. Sinds maandag konden ook misstanden rondom patiënten die waren geopereerd in andere ziekenhuizen worden gemeld.

"We hebben nog maar weinig binnengekregen. Heel weinig zelfs", aldus de woordvoerder. "Daar zijn we heel blij mee." De hartpatiëntenvereniging heeft inmiddels contact met de top van het Bethesda Ziekenhuis. "De klachten die er zijn, worden nu besproken. De situatie lijkt onder controle. Het lijkt erop dat de druk nu van de ketel is."

De Inspectie voor de Gezondheidszorg oordeelde eerder dat een chirurg die vorig jaar in het ziekenhuis werkte geen complexe vaatoperaties meer mag uitvoeren na de dood van een patiënt.