Normal_normal_fireworks_vuurwerk

(Novum) - De verwondingen die mensen rond de afgelopen jaarwisseling hebben opgelopen door vuurwerk, waren ernstiger dan een jaar eerder. Wel lag het totaal aantal slachtoffers met zevenhonderd iets lager dan de 720 van vorig jaar, melden de NOS en VeiligheidNL zaterdag na onderzoek.

Rond afgelopen jaarwisseling kwam een man om het leven door vuurwerk, terwijl de afgelopen twee jaar geen dodelijke slachtoffers vielen. Verder was sprake van acht totale handamputaties, drie grotendeels geamputeerde handen, 36 afgerukte en geamputeerde vingers en minstens achttien mensen die aan een of beide ogen blind werden. Ook kregen de afdelingen spoedeisende hulp van de Nederlandse ziekenhuizen te maken met nog eens 270 gevallen van alcoholvergiftiging, tegenover 152 een jaar eerder.

Bijna de helft van de slachtoffers, 45 procent, was jonger dan 20 jaar. Het percentage slachtoffers onder de 20 jaar was vorig jaar met ruim een kwart uitzonderlijk laag ten opzichte van eerdere jaren en dit jaar.

Het aantal 50-plussers onder de vuurwerkslachtoffers bedroeg dit jaar zeven procent. Vorig jaar was dit vijf keer zo hoog, het jaar daarvoor ruim vier keer zo hoog. De enige dode was wel een man van 51 jaar, die zwaar en verboden vuurwerk afstak.

Zes op de tien gewonden liep letsel op bij het afsteken van het eigen vuurwerk. Zestien procent van de vuurwerkslachtoffers moest worden opgenomen, vergelijkbaar met vorig jaar. VeiligheidNL noemt dit percentage uitzonderlijk hoog.

Legaal vuurwerk was verantwoordelijk voor meer dan de helft van de letsels. Vorig jaar was dat ruim eenderde. De meest ernstige letsels werden vaak echter veroorzaakt door zwaar illegaal knalvuurwerk. 43 procent van de slachtoffers van illegaal vuurwerk moest worden opgenomen, tegenover tien procent van de slachtoffers van ongevallen met legaal vuurwerk.

Twaalf ziekenhuizen melden dat personeel op de eerste hulp is bedreigd, ongeveer evenveel als vorig jaar. In de meeste gevallen bleef het bij scheldpartijen, maar in het Westeindeziekenhuis in Den Haag werd twee keer de politie erbij geroepen. In Leidschendam werd gevochten in een wachtkamer.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) meldt zaterdag na eigen onderzoek te constateren dat het aantal vuurwerkslachtoffers met zeer ernstig handletsel dit jaar opnieuw is toegenomen. Plastisch chirurgen zagen in de periode van december tot 4 januari zeventig vuurwerkslachtoffers, tegen circa veertig vorig jaar en 25 tijdens de jaarwisseling daarvoor. Vorig jaar liep het totaal aantal slachtoffers tot eind januari nog verder op tot zestig. Ook nu wordt een nog verdere stijging verwacht.

De letsels die plastisch chirurgen zagen betroffen vooral handletsels en verwondingen in het gelaat en brandwonden. De jongste slachtoffers dit jaar zijn 2 en 3 jaar. Plastisch chirurg Annekatrien van de Kar, die verantwoordelijk is voor het onderzoek, stelt dat ongeveer de helft van de letsels is veroorzaakt door illegaal vuurwerk, waarbij de ernst van de letsels sterk is toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. "Illegaal vuurwerk is onvoorspelbaar en blijkt zwaarder te zijn geworden en daardoor extra gevaarlijk."

VeiligheidNL pleit voor campagnes die mensen stimuleert tot het vieren van de jaarwisseling zonder knalvuurwerk. "De risico's op ernstige letsels daardoor worden sterk onderschat", zegt directeur Marco Brugmans van VeiligheidNL.

Voor het onderzoek kreeg VeiligheidNL gegevens van de zeventien ziekenhuizen uit haar vaste onderzoekspanel. De NOS schreef de resterende 75 ziekenhuizen met een spoedeisende hulp aan, die op een na allemaal gegevens verstrekten. Ook de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap verstrekte eigen onderzoeksdata.