Logo_scheper_ziekenhuis_emmen_leveste_logo

Het Scheper ziekenhuis in Emmen, het Bethesda in Hoogeveen en Refaja in Stadskanaal moeten alle drie volwaardige ziekenhuizen blijven. Dat zeggen medische specialisten van deze ziekenhuizen, die deel uitmaken van Zorgroep Leveste Middenveld. Ook pleiten de specialisten voor de inrichting van expertisecentra op verschillende locaties, zo meldt Skipr.

De expertisecentra moeten er voor zorgen dat de juiste infrastructuur, faciliteiten en deskundigheid aanwezig zijn. Bovendien kan er zo ingespeeld worden op de nieuwe kwaliteitseisen en volumenormen waardoor basiszorg voor de regio behouden blijft.

Voor sommige specifieke behandelingen, specialistisch onderzoek of zeer complexe zorg die weinig voorkomt, zouden patiënten naar een andere locatie van het ziekenhuis moeten gaan, zoals nu ook al vaak het geval is. Voor basiszorg die nu niet op alle drie de locaties wordt aangeboden moet de patiënt in de toekomst wel op alle drie de locaties terechtkunnen, vinden de medisch specialisten. Op deze manier ontstaat 'een ziekenhuis met drie voordeuren'.

De toekomstvisie is opgesteld door een Regieraad van achttien medisch specialisten. Deze Regieraad geeft de raad van bestuur van Zorggroep Leveste Middenveld, waar het Scheper ziekenhuis, Bethesda en Refaja deel van uitmaken, advies vanuit medisch specialistisch perspectief. De raad van bestuur consulteert de komende tijd ook andere ‘stakeholders’, zoals vertegenwoordigers van medewerkers, cliënten, huisartsen, eerstelijns verloskundigen, zorgverzekeraars, Inspectie van de Gezondheidszorg en lokale overheden over het advies.

© Nationale Zorggids