Normal_koe_boerderij_veeteelt

De gevaren bij het verwerken van mest worden vaak onderschat. De mestgassen die vrijkomen bij de verwerking van mest kunnen dodelijk zijn. Dat leidt tot ernstige ongelukken waarbij veel slachtoffers vallen, zo blijkt uit een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Vorig jaar kwamen in het Friese Makkinga drie personen om het leven tijdens het reinigen van een mestsilo. De mannen kwamen vast te zitten in de silo en raakten bedwelmd door de mestgassen die vrijkwamen. Een vierde persoon raakte ernstig gewond.

De ontwikkelingen in de agrarische sector van de afgelopen decennia hebben de kans op ongevallen vergroot. Schaalvergroting, strengere milieuwetgeving en aanscherping van het mestbeleid hebben er toe geleid dat meer mest wordt geproduceerd, de mest gedurende langere tijd wordt opgeslagen en de mestopslagen afgesloten zijn. Verder worden in toenemende mate stoffen als spuiwater (een soort vloeibare kunstmest afkomstig uit luchtwasinstallaties) toegevoegd aan de mest, wat de vorming van mestgassen kan versterken.

De Raad pleit voor meer aandacht in de sector en bij de overheid voor de risico's van mestgas.

© Nationale Zorggids